גם בבין הזמנים נזהרים מטומאת כהנים
ישנם מקומות רבים באזורי התיור בארץ אשר יש בהם חששות רבים של הלכות טומאות כהנים, מומלץ לקבל במייל הדרכות מפורטות ומפות רלוונטיות בחינם: לחץ כאן:
עדכונים
דף זה כרגע בבניה ואינו מעודכן !
הדרכות קצרות לטיולים:
מידע שימושי לשאלות הנפוצות לכהנים בטבריה
מתוך חוברת 'המדריך לכהנים'. לקבלת מידע מפורט ומפות יש לעיין בחוברת ניתן לקבל מידע מפורט, מפות לחץ כאן ועדכונים חשובים דרך המייל
כדאי מאד לבדוק את המסלול הכשר בשלבי תכנון הטיול, דבר שמונע הרבה בעיות!!!
המספרים בסוגריים {כאלו} מראים את מספר השלוחה בקו המידע בה מופיע המידע הרלוונטי.
טבריה
העיר טבריה מלאה במכשולים בענייני שמירת העיניים ובמיוחד בימי הקיץ, אין בהאמור גושפנקא להקל ח"ו בשמירת העיניים, וכל חכם יעשה בדעת!
מסלולים לאוטובוסים בטבריה
א. כביש הבקעה – מכיוון מרבי מאיר או אקווה כיף לכיוון צפון [כשהנהג אינו כהן]:
{9-2-2-04} הנהג נוסע עד מלון 'לאונרדו קלאב' – ברחוב הבנים טבריה, ויוריד את הכהנים. הכהנים ירדו לטיילת לפני המלון, ליד השער השחור נכנסים לאחורי המלון, כאן ליד בנין של חב"ד יורדים לטיילת והולכים את כולה עד לצפונה, שם יש סירת מפרש על הטיילת, פונים שמאלה ליד מלון שירת הים ועולים בעליה [יש להתרחק מלהיות תחת העצים]. לפני סוף העליה, אין לעלות לכיון הכיכר אלא להיכנס על הדשא ליד העץ דקל בין האבנים הלבנות הגדולות וללכת באלכסון עד מאחורי התחנה, לעלות למדרכה רק אחרי התחנה ליד מזנון גדוד ברק, להתקדם עוד קצת ורק אז לעלות על האוטובוס שיחכה שם לכהנים.
במקרה של בעיה בשמירת העיניים בטיילת יש מתירים בשעה"ד לסמוך על ספק טומאה ברה"ר ולקצר את הדרך כדלהלן: אחרי שנכנסנו מאחורי מלון לאונרדו קלאב, אין לרדת עד הטיילת אלא יש לעקוף את המלון ממזרח: דהיינו ליד חב"ד לא לרדת לטיילת אלא לחצות ישר לכיוון החניון [אין לעלות לכיוון הכביש!!], לחתוך את החניון עד הסוף, בצד ימין ישנו ביתן של שירותים ובימין הביתן ישנם מדרגות היורדות לשביל, בשביל פונים קצת שמאלה ועולים לכיוון הכביש, אך לא יוצאים איתו עד הסוף באיזור הכיכר! אלא נכנסים בדשא וחוצים באלכסון למאחרי התחנה, וכדלעיל. ניתן לקבל מצגת המסבירה את הכל בצורה יפה עם תמונות.
לגבי העלייה לאוטובוס בתחנה זו, איננו יודעים הכרעה ברורה ויתכן שאפשר להתיר.
ב. מהגולן או צפת לכיוון דרום טבריה [כשהנהג אינו כהן]
מי שנוסע מהגולן והגליל לכיון היישובים מדרום לטבריה, יוכל להקיף דרך כביש 92 עוקף כינרת עד לצומת צמח.
{9-2-2-05} המעוניינים להגיע מהצפון [קייקים, מירון, מסלולים בגולן] לכיון אקווה כיף או רמבה"נ אם הנהג אינו כהן יש לנסוע כדלהלן:
נוסעים מהצפון לכיוון טבריה בכביש 90 לכיוון דרום. 3.5 ק"מ אחרי צומת מגדל מגיעים לכיכר גדולה ובתוכה סלע: 'ברוכים הבאים לטבריה'. בכיכר זו לא ממשיכים ישר אלא פונים שמאלה לדרך גדוד ברק. שם ממשיכים 2 ק"מ בערך עד 30 מטר לפני הכיכר [הכיכר הסקוטית – גדוד ברק הירדן – כיכר הטרמפיאדה], עוצרים את האוטובוס בצד הכביש מול 'מזנון גדוד ברק' ואין להמשיך אחרי המזנון. לפני שיורדים לומר לנהג לחכות בתחנות שברחוב הגליל פינת הקישון. הכהנים חוצים את הכביש ונכנסים למדרכה בין התחנה למזנון, שם ממשיכים מאחורי התחנה שבמדרכה לכיוון דרום, ומתרחקים כל העת משפת הכביש, ופונים לכיוון הדשא והולכים בין האבנים הלבנות הגדולות – ליד עץ הדקל ונזהרים להתרחק משפת הכביש. כך ממשיכים עד הירידה לכיוון הטיילת. בירידה נזהרים לא ללכת תחת עצים ויורדים עד למטה ליד סירת מפרש, והולכים את כל הטיילת עד כמעט סופה, שם עולים בפניה השניה – מיד אחרי מלון לאונרדו, לכיוון רחוב הבנים, ומשם ממשיכים לעלות ברחוב הקישון ליד מד"א לכיוון רחוב הגליל [הרחוב המקביל שהוא מעל רחוב הבנים]. שם יש תחנות אוטובוס והאוטובוס יחכה בהם [תחנת הגליל – הקישון]. או שהכהנים ימשיכו ברחוב הבנים עוד 100 מטר לכיוון דרום עד הכיכר של קופ"ח כללית – 'מרכז גליל סנטר' ושם האוטובוס יחכה להם ויסעו עמו לכיון דרום – רבמה"נ או אקווה כיף או לכיוון כביש הבקעה.
ג. ממרכז הארץ לאקווה כיף או רמבה"נ:
{9-2-2-06} לאחר שחולפים את מחלף גולני, בצומת פוריה יש לפנות ימינה לכביש 768, לאחר כ-7 קילומטר לפנות שמאלה לכביש 7677, או לאחר כ- 10 קילומטר לכביש 767, כבישים אלו יורדים עד לכביש 90 סמוך לטבריה מדרום, לאקווה כיף צריך לפנות בכביש 90 שמאלה כ- 3 קילומטר. [כביש 7677 יותר קצר אבל יותר צר ומתפתל[. בדרך מדרום טבריה לצומת גולני יש לעשות את אותה דרך בכיוון ההפוך.
מהניסיון שלנו, יש להדגיש לנהג את מסלול הנסיעה מראש שלא יהיה מופתע, חשוב לציין שלמרות שמבחינת הקילומטרים אנו מוסיפים בזה כ- 4 קילומטר, אך מבחינת הזמן לפעמים זה יותר קצר מפני שזה חוסך את הפקקים של טבריה.
[כמובן כשאין פקקים ניתן לעקוף גם בתוך טבריה כדלהלן: ממשיכים בכביש 77 לתוך טבריה ברחוב מנחם בגין, אחרי רמזור 5 יש תחנת המשטרה ואח"כ צורת דג כחול על המדרכה, שם יש מזלג ופונים בו ימינה ויורדים לרחוב יהודה הנשיא, אחרי 380 מטר פונים ימינה לרחוב ברנר ונוסעים בו 1700 מטר עד הסוף!! ואז פונים ימינה להשילוח, אחרי 550 מטר – בפניה השניה פונים שמאלה ומיד שמאלה לרחוב אחוה, ולא לפנות ימינה לכיון בי"ק המוסלמי וקבר רחל. אחרי שפנינו לרחוב אחוה, ניתן להמשיך עד למלון אביב. ובכביש הראשי נפנה ימינה לכיוון דרום. ויש לזכור שבזמני עומס, לא תמיד מצליחים לעבור במסלול זה. ויש להעדיף את הנסיעה בכביש 7677.
דרך חזור בתוך טבריה:
{9-2-2-07} ממשיכים בדרך 'אליעזר קפלן' – כביש 90 צפונה עד שמגיעים לכיכר הגדולה עם הדשא ולצידה 'קופ"ח כללית' – מרכז מסחרי 'גליל סנטר'. בכיכר פונים פניה חדה שמאלה לרחוב אחוה, ממשיכים כ200 מטר ואח"כ ימינה ועוד פעם ימינה לרחוב השילוח, ואז שמאלה לברנר. ואז ליציאה מטבריה. ניתן לכתוב בוויז לסוע לברנר טבריה, דרך 'אחוה 1' [נמצא קרוב למרכז מסחרי 'גליל סנטר']. כמובן שבזמני עומס מוטב לנסוע דרך כביש 7677, וכדלעיל.
תחבורה ציבורית בטבריה:
חדש בקו המידע!!
שלוחה אוטומטית לבירור אוטובוסים עם חשש לכהנים שלוחה 9 ואח"כ 3,
יש להקיש את מספר הקו ב3 ספרות ומיד תקבלו את המידע.
עקב שינוים בתנועה אין לנסוע בתחנה מרכזית טבריה!!
{9-2-2-12} טבלת קוים בניעירונים:
1 הבאים ממזרח 77 ירדו בטבור הארץ או אלחדיף קונטיננטל ולא אחר כך!
היוצאים למזרח 77 יעלו רק בתחנה טבור הארץ וכו' או אלחדיף טבור הארץ
2 הבאים מדרום לא יסעו אחרי תחנת הבנים הקישון
היוצאים לדרום יסעו רק מתחנת הגליל הקישון או יותר דרומית [יש כאלו קוים שלא עוצרים שם אלא רק במקום יותר דרומי]
3 הבאים מצפון ירדו רק בתחנת צומת מגדל
היוצאים לצפון יעלו רק בתחנות גדוד ברק או מגדל [יש כאלו שלא עוצרים בגדוד ברק!!] הגישה לדרך גדוד ברק כפי שכתוב בחוברת, או בקו המידע
לגבי תחנת גדוד ברק הירדן ישאלו רב [נפק"מ לבאים מהטיילת, וכן נפק"מ לקוים של חברת 'גולן' שעוצרים רק בתחנת הטרמפיאדה ולא בשאר התחנות בגדוד ברק]
נסיעה מצפת לטבריה
מכיוון שכביש היציאה מטבריה לכיון צפון נסלל על קברים, ישנה בעיה קשה לכהנים בנסיעה זו.
{9-2-2-1} הנסיעה מטבריה לצפת בתח"צ מותרת רק מתחנות גדוד ברק, כמו שמופיע בשלוחה 9 ואח"כ 3. הנמצאים בשכונות החרדיות, יש להם לעקוף את איזור הבעיה, כפי שמופיע בעדכון 9-2-2-2.
אבל מצפת לטבריה, יש בעיה קשה, כי ה450 נכנס לטבריה בכביש האסור ולכן אין מנוס אלא לרדת בצומת מגדל הרחוק כ5 ק"מ מטבריה ואז להמשיך בנסיעה פרטית עד לכיכר הצפונית 'ברוכים הבאים לטבריה' ומשם לעלות רגלי לקרית שמואל כמופיע במדריך, או לרדת לגדוד ברק, וכמופיע בעדכון 9-2-2-5.
לעיתים, ישנה אפשרות לנסוע לצפת דרך רחוב מאיר אדרעי, ששם יש דרך עפר היורדת עד הכיכר הצפונית של טבריה, אך ברוב הזמן זה חסום.
הליכה רגלית בתוך טבריה
{9-2-2-02}המגיעים בתח"צ עד לרחוב אלחדיף פינת יהודה הלוי, ורוצים להגיע לטיילת, החוף הנפרד, רבי מאיר בעל הנס או לבקעה, יש להם להקיף ברגל כדלהלן: ללכת את כל יהודה הלוי עד אחרי תחנה מרכזית ומגרש המכוניות טרנד קאר, פונים שמאלה ויורדים ברחוב רפאל ביבאס על המדרכה הימנית, פונים ימינה בשוק ואח"כ פונים שמאלה ויורדים ברחוב הקישון. [מופיע בהרחבה במדריך]. משם ניתן לפנות לרחוב הגליל, ונראה שם תחנות לכיוון רבי מאיר בעל הנס. יש לזכור שהליכה זו כ18 דקות, ועדיף לקחת מונית שתיסע ישיר דרך רחוב ברנר, ואח"כ דרך מלון אביב עד רבמבה"נ, וגם בלי חשש בשמירת העיניים.
{9-2-2-03} וכן להיפך: עולים ברחוב הקישון עד תחנת דלק 'מיקה', פונים ימינה בשוק, ומיד שמאלה לרחוב הפרחים, שם ישנה תחנת קו 12 לכיוון הקניון [יש לבדוק בשלוחת תח"צ]. או ברגל עולים ליהודה הלוי, הולכים את כולו עד תחנת דלק פז ושם עולים באלחדיף.
{9-2-2-08}כמו"כ ישנה אפשרות לעקוף רגלית את הבעיה מאיזור קרית שמואל – עיריית טבריה, יש מסלול הליכה קצרצר עבור הכהנים מאחורי העיריה עד לרחוב כינרת שמתחתיו, ואז מגיעים לכיכר הצפונית של טבריה שם האוטובוס מחכה להם שנוסעים לכיון הצפון. [מופיע בהרחבה בחוברת בסוף ההדרכה של טבריה].
עדכון על קבר רבי מאיר בעל הנס
{9-2-2-11} מכיון שהסככה המעוגלת עשויה להתחבר [הכניסה הספרדית], לכן אפשר להגיע לביכנ"ס של הכהנים המופרד, מהציון האשכנזי הנמצא בצד הצפוני, יש שם רחבה גדולה פתוחה עם קשתות בצד ימין (זה משרדים כשרים לכהנים ויש בהתחלה גם שירותים ציבוריים!). בסוף הרחבה יש מדרגות שעולות לבנין הציון, משמאל למדרגות יש שער שמוביל לרחבה קטנה פתוחה ובה יש כבש שעולה לביכנ"ס הנ"ל שמותר לכהנים.
עדכון לבאים לקבר הרמב"ם והשל"ה
{9-2-2-10} כידוע לכולם, כל איזור זה הינו חלק מבי"ק קדום ואין לכהנים להכנס לשם. מלבד רחוב בן זכאי עצמו שתוקן בכיפין לכל ארכו – הכביש עצמו והמדרכה שממול הרמב"ם בלבד!, אך לא כולל את חצר הרמב"ם והמדרכה שלידו, ולא כולל את החניונים.
ולכך: כהנים הבאים לקבר הרמב"ם יש להכנס אך ורק מרחוב יהודה הלוי, ולא משאר הרחובות, וכשמגיעים לקבר הרמב"ם והשל"ה יש לכהנים לעמוד בכביש עצמו או במדרכה שממול הקבר, ולא בשום מקום אחר.
וגם כשיוצאים משם, אין לצאת מהרחובות הרגילים, [ולכך האוטובוס מסתובב למטה בלי הכהנים!] אלא לחזור את כל העליה של ר' יוחנן בן זכאי עד לקניון ומשם לפנות ימינה ליהודה הלוי ולעלות לכיוון היציאה מטבריה – צומת גולני וכפי המופיע במדריך. מבדיקה שערכנו: נסיעה מקבר הרמב"ם למירון דרך צומת גולני מאריכה את הנסיעה ב15 דקות בערך. [הרבנים ממליצים מצומת גולני לנסוע לכיוון כביש 806 ליד קבר מתיא בן חרש].
ואם מעוניינים להמשיך קבר הרמב"ם לכיוון רבי מאיר בעל הנס ברכב: עולים את רחוב בן זכאי, ליד הקניון יפנו שמאלה בכיכר ליהודה הלוי ומיד ימינה ליד תחנת דלק מנטה ויעלו לכיוון רחוב המלאכה, ימשיכו עד סוף רחוב המלאכה ויפנו שמאלה לרחוב ברנר ליד תחנת דלק באר מרים, בסוף ברנר פונים ימינה להשילוח, והמשך כפי שכתוב בהדרכה [יש לעקוף את יהודה הלוי כי הוא חסום לתנועה].
ישנה אפשרות שהאוטובוס יסע כדרכו למירון דרך רחוב גדוד ברק. והכהנים יקיפו ברגל 25 דק': יעלו ליהודה הלוי, ילכו את כולו עד למעלה מתחנה מרכזית כמפורט בסעיף הליכה רגלית.
מירון
{9-2-1} מכיון שאין גשר כהנים, וגם כל הזמן משתנים שם דברים, נוספים סככות ובונים דברים, לכן יש להתייעץ היטב בשלבי תכנון הטיול מה לעשות עם הכהנים במירון. [לא יתכן, שדוקא הכהנים אשר מצווים אנו לקדשם, הם יהיו נפסדים בטיול!]
בכל המושב מותר לכהנים ללכת. ובמקום שמתחילה העליה לציון, דעת גדולי הפוסקים שכל כהן ירא וחרד לא יעלה שמה. יש שעות מסוימות שבהם הביהכנ"ס של הכפר פעיל. וכן ישנו ביהמ"ד חדש של הרב אבוחצירא ששם ניתן להיות. מעל שזיפרון פונים ימינה והולכים כ400 מטר, ואח"כ ישנה עליה שם נמצא ביהמ"ד עם שירותים וכו'. וכן יש בהמ"ד היכל הבעש"ט שנמצא אחרי האולפנא.
כמו"כ ישנם שירותים, בתחילת דרך מהדרין, מול תחילת גשר הכהנים, בסוף החניה של טדגי, בצד שמאל, עולים מדרגות ונכנסים לשירותים.
לגבי דרך בורמא, הדרך מותרת לכהנים, והמגיעים ממסלול הג'רמק לכיוון מירון יכולים ללכת בדרך זו ומשם לרדת ליישוב. אך יש להיזהר: 1 לא להגיע לאיזור בני עקיבא והציון. 2 לא להתקרב לאיזור רבי יוסי בן קיסמא.
ירושלים {9-2-3-1}
עיר דוד: יש 2 מסלולים: המסלול הרגיל "עיר דוד מקראית" שהכרעת הרבנים שאין זה אסור מעיקר הדין [כי פינו את הקברים] אבל המסלול השני סמוך להר הזיתים אכן בעייתי.
קבר דוד המלך: אין להיכנס לבניינים שם.
קבר שמואל הנביא: כשנכנסים מחניון הרכבים, השביל המוביל לציון – מותר, כמו כן השביל המקיף את הציון סביב – מותר מלבד בפינה הדרומית מזרחית [זאת הפונה לכיוון גשר המיתרים] ששם יש להתרחק ממבנה הציון.
השביל למעיין חנה – מותר לכהנים, אך יש להיזהר שלא לפנות ממנו לשבילים צדדיים. בדרך למעיין, ישנה רחבה עם ספסלים לישיבה, יש לבדוק האם מערת קבורה שמתחתיה הינה עמוקה וממשיכה מתחת הרחבה הנ"ל.
אזור העתיקות – יש להימנע מלהיכנס אליהם מחשש מערות קבורה עתיקים.
יש בית עלמין של ערביים מגודר במקום – יש להימנע מלהיכנס אליו או תחת אילנות המאהילים על צדדיו.
נחל השופט
{9-2-3-3} מכיוון שהכניסה דרך יקנעם המושבה ודרך הזורע הינה בחשש מחמת בי"ק הזורע שלכאורה מחובר לכביש דרך עצים.
לפיכך, יש לנסוע בדרך הארוכה יותר, הנקראת 'דרך נוף' עד חניון החרובים, וכדלהלן:
מצומת התישבי נוסעים דרומה בכביש 66 (לכיוון צומת מגידו). לאחר כ6 ק"מ (בסמוך לקילומטר ה-28) יש שלט בצבע חום: פרק רמת מנשה, [מול תחנת האוטובוס 55455], פונים ימינה (מערבה) אל פארק יערות מנשה. כמה מטרים לאחר רחבת הכניסה פונים שמאלה [ליד שלט מפת האיזור] ונוסעים בדרך שעולה לכרמל. נוסעים בדרך זו כמה קילומטרים, חולפים על פני אזורי פיקניק ולבסוף מגיעים לפנייה ימינה אל נחל השופט. ממשיכים בדרך, נעזרים בשילוט, מגיעים לחניון החרובים וחונים בו. [חניון זה כעת בשיפוצים]. לכתוב בוויז חניון החרובים ולהוסיף עצירה בצומת פארק מנשה
וחשוב להדגיש שאוטובוסים נמוכים יכולים להיתקע שם בדרך נוף.
גם במסלול עצמו יש להיזהר: אחרי המפל ישנם עצים שמאהילים על המסלול ועל הקברים, ולכך יש לחזור חזרה לחניון, ולא להמשיך הלאה!!
ויש להתייעץ בשלב תכנון הטיול [ניתן לקבל במייל ציור של המקום].
חיפה
{9-2-3-5} המגיעים לחיפה מכיוון צפון [איזור הצ'ק פוסט] ונוסעים בכביש הראשי (כביש 4) לכיוון דרום כגון לחוף הנפרד, יש בדרך 'רחוב מסילת הברזל' שנסלל על קברים. ולכך יש לפנות בדרך העצמאות שמאלה לכיוון שדרות בן גוריון ואז ימינה לרחוב המגינים, ואין להמשיך ישר ברחוב העצמאות שהוא נוסע דרך הרחוב האסור.
כמו"כ המדרכה הסמוכה לקבר רב אבדימי הינה בחשש לכהנים.
ברחוב העצמאות מול תחנת רכבת מרכז השמונה ישנו עץ המאהיל על קברי גויים וגם על המדרכה והכביש, נכון להזהר לא לנסוע מתחתיו, העיריה דואגת לגזום מידי פעם. האוטובוסים שעוברים שם: קו 17 וקו 36 וקו 18 מבת גלים לכיוון הדר [בשעות הערב גם קו 19 מבת גלים] וכן האוטובוס מהחוף הנפרד לכיוון רכסים. אמנם המטרונית עוברת באמצע הכביש ואין בה חשש.
מתחם לב המפרץ: הבעיה רק ביום חמישי אחה"צ מ16:00 עד 19:30, בכל המתחם של האוטובוסים, הרכבת ורכבלית.
קווי המטרונית כשרים לכל אורכם [חוץ ממתחם לב המפרץ, וכדלעיל].
לשמיעת פרטים נוספים על חיפה, היכנסו לקו המידע שלוחה 4-3-2
עכו
{9-2-3-2} המגיעים ממרכז הארץ לכיוון הים של עכו והטורנדו, מגיעים מרחוב יונתן החשמונאי עד הכיכר וצריך בכיכר לקחת ימינה לדרך הארבעה, לפני הכיכר ישנו עץ שמאהיל על קברים ולפעמים גם על הכביש, ולכן לפני הכיכר יש לעצור ולהוריד את הכהנים, הכהנים יעברו את הכביש לפני הכיכר והעץ ויפנו ימינה לדרך הארבעה ושם יעלו חזרה לאוטובוס, פחות מדקה זה לוקח.
ארץ העמים: כשנוסעים לעיר העתיקה מומלץ להכנס דרך כביש 8510 ואז נכנסים מדרום ואין חשש, וגם אם מגיעים מהגליל וכדו' לבקש לנסוע דרך צומת עין המפרץ ואז נכנסים לכביש הנ"ל. יש לציין שאוטובוסים שמגיעים מכביש 85 לא יכולים להיכנס מבביש זה לעכו אלא לנסוע לדרום לעין המפרץ ולהיכנס מכביש 8510, כי הם גבוהים בשביל המנהרה שמה.
צפת
{9-2-3-4} מקוה האר"י, אין אפשרות לכהנים לרדת לשם
הטיילת היורדת מרחוב קרן היסוד למאור חיים – מותרת לכהנים.
אבל השביל היורד לכיוון רחוב האר"י [מקוה האר"י ושיכון ברסלב] – בחלקו הוא סלול על קברים.
כמו כן המדרגות היורדות מהטיילת למקוה האר"י ליד אור יקר – אסורות לכהנים
לשמיעת פרטים נוספים היכנסו לקו המידע שלוחה 4-3-8.
כביש 864 [ליד מעלות]
הנוסעים בכביש 864 ממעלות לכרמיאל, כ- 4 קילומטר ממעלות יש עץ שמאהיל על נתיב הנסיעה מקבר של רבי הושעיא איש טירייה.
כביש 977 [ליד נאות מרדכי, רמת הגולן]
הנוסעים בכביש 977, מצפון ליישוב נאות מרדכי, בנתיב לכיוון 'להבות הבשן' ישנם עצים המאהילים על בית הקברות וגם על הכביש, ויש להזהר. בנתיב הנגדי אין חשש.
כביש 444
בכביש 444, מצומת גמזו – צומת מודיעים לכיוון צפון עד הגשר, יש להשאר על הנתיב הימני. ולא בשמאלי. בכיון ההפוך אין בעיה [סיכום: הבעיה מכיון מודיעין עילית לכיון אלעד, בני ברק או כביש 6]. נהגי תחבורה ציבורית לא מודעים ויש לזכור כל פעם להזכיר בעדינות לנהג לפני הצומת.
חובה להקדים כתנאי ראשון ואחרון, שכל המידע וההגבלות לכניסת כהנים לבתי חולים, אינן תקפות כלל וכלל בכל הקשור לפיקוח נפש או ספק ואפילו ספק ספיקא של פיקוח נפש, וכל השואל הרי זה שופך דמים והנשאל הרי זה מגונה. אף כשישנן שתי אפשרויות, אין להתעכב כלל ולהחמיר להגיע למקום מוכשר יותר, שאין זה אלא קולא בהלכות פיקוח נפש החמור.
גם כשיש צורך לבוא לבית החולים שלא מחמת חשש פיקוח נפש, יש לשאול לחכם אם וכיצד לבוא, בפרט כשהדבר נוגע לסכנת איבר וכיוצא בזה, מפני כמה צדדי קולא, כגון: ספק טומאה ברה"ר – בדרך כלל אין בבית החולים טומאה וודאית מן התורה, ויש אומרים שספק טומאה ברה"ר מתירה גם איסור טומאה לכהנים. סוף טומאה לצאת – לפעמים אין טומאה במקום עצמו, כגון כשהדלתות סגורות ואין לטומאה דרך לעבור ממקום נוסף. אלא הטומאה היא רק מצד שסופה לצאת מכאן, שבזה יש אומרים שהוא מדרבנן. [ויש אומרים שהוא מהלכה למשה מסיני].
יש להדגיש, שהמידע המובא על מרכזים הרפואיים ובתי החולים הינו דינמי, והוא עשוי להשתנות מזמן לזמן. עדכונים חשובים ניתן לשמוע בקו המידע בשלוחת מענה אנושי
כמו כן הננו להדגיש, שהמידע המוגש בחוברת זו היא על דעת רבנים שהאגודות הנ"ל סומכים עליהם, יתכן שישנן דעות אחרות בכמה מהמקומות.
סיבות הטומאה בבתי החולים
א. נפטרים – כולל נפטרים שעדיין לא פונו, ונפטרים הנמצאים בחדר מתים.
ב. נפלים – לאחר ארבעים יום מיצירת הוולד.
ג. איברים – ניתוחים שיש בהם קטיעת איברים, וכן מכון פתולוגי שמאוחסן בו דברים המטמאים באופן קבוע.
ד. גוסס -יש שיטות הסוברות שאסור להיכנס לאהל שיש בו גוסס, ואין אנו בקיאים מאימתי.
ה. בתי ספר לרפואה – מצוי שמחזיקים איברים ועצמות ללימוד.
ו. בנק איברים ורקמות – המאוכסנים לתקופות ממושכות.
ז. נשים לפני הפלה – לעתים רחוקות, ישנם מצבים שכבר מטמא עוד קודם ההפלה.
ח. חלקים משלדי אדם – יש רופאים שמניחים לנוי.
ט. דם נפטרים – יש שבגדי נפטר ספוגים בדמו.
י. טומאה שסופה לצאת – ידוע שגם מקום שכעת יש דבר החוצץ בפני הטומאה, מכל מקום אם הטומאה סופה לצאת או יתכן שתצא ממקום זה, כבר עתה המקום טמא בטומאת אהל, וכלשון חז"ל סוף טומאה לצאת, ובזה יש שיטות שהוא מדרבנן.
בכל בית חולים או מרפאה צריך לבדוק מהי סיבת הטומאה, מפני שיש מהן סיבות הגורמות לטומאה קבועה, [חדר מתים, מכון פתולוגי, בנק איברים, בתי ספר לרפואה ושלדים לנוי]. ויש מהן הגורמות לטומאה מזדמנת, [נפטרים, נפלים, ניתוחי איברים וכדו']. דבר הנותן יחס שונה. כמו כן לכל סיבת טומאה יש פתרון אחר.
קשה עד למאוד לתת הגדרה על מקום מלכתחילה, אם הטומאה בו ודאית ומן התורה, או ספק ושמא מדרבנן, אך על דרך כלל ניתן לומר, שאף בתי החולים הגדולים שלא נעשה בהם תיקון והכשרה לכהנים, המצב הוא, שיש וודאי טומאה מצד סוף טומאה לצאת, וספק לטומאה גמורה מן התורה. [אם נגדיר את ה'ספק' באחוזים של הזמן מתוך היממה, הרי שהספק נע בין 10 אחוז בבית חולים קטן, ל-90 אחוז בבית חולים גדול, וביניהם כמה רמות לפי גודל בית החולים, נציין, שישנן דעות שבמקום שיש יותר מ-50 אחוז מהזמן טומאה, לא נאמר בזה דין ספק טומאה ברשות הרבים טהור].
בכל מקום שנכתב שיש חשש טומאה במקום, אין הכוונה לקבוע שהמקום מוגדר כספק טומאה, אלא שאין ידיעה ודאית שהמקום מותר. ושמא היה מן הראוי לכתוב באופן מפורט יותר, ולציין היכן יש טומאה ודאית, והיכן יש טומאה מסופקת, או שמא אין כאן אלא סוף טומאה לצאת. וכן לפרט ולחלק בין טומאה קבועה לטומאה מזדמנת. וכך סידר בעבר הרה"ג ר' אברהם הכהן רוט שליט"א בחוברות 'גלאט', ובכך היו הדברים מסודרים ומפורטים יותר. אך מכיוון שאין באפשרותנו לברר ולעדכן בכל עת כפי שעשה הוא, והכלל אינו מוחלט, ומה שמוגדר עתה טומאה קבועה יכול להיהפך בנקל לטומאה שאינה קבועה, וכן להיפך. גם יכול להיות שוני בין מחלקה למחלקה, ואף מחדר אחד למשנהו באותו מחלקה, ולפעמים משתנה מזמן אחד לזמן אחר. על כן הובאו הנתונים לבדם ללא הגדרתם ההלכתית. כאשר שואלים לחכם יש להביא את כל נתוני השטח.
נפטרים – רגילים אנו לדרג את כמות הנפטרים בכדי שיהא סיבה לטומאה כדלהלן:
א. כשיש נפטר אחד לשבוע או יותר משבוע, מותר לכהן להיכנס לכתחילה, ואין צריך לחוש שיש כעת מת.
ב. כשיש חמשה נפטרים ויותר לשבוע, אסור להיכנס עד שיברר שאין שם מת.
ג. כשיש שניים עד ארבעה מתים בממוצע לשבוע, לכתחילה צ"ע אם מותר לו להיכנס לשם.
בבתי החולים שציינו שיש במקום חשש טומאה מחמת נפטרים, היינו, שיש שם לכל הפחות נפטר אחד ליום, בבתי החולים הגדולים הדבר יכול להגיע גם לכמות של שמונה נפטרים ליום. מלבד זאת צריך לחשב את זמן שיהוי הנפטרים עד לפנויים, [בדרך כלל, זמן פנוי הנפטרים הוא מינימום כשעתיים מזמן הפטירה, מלבד בתי חולים שציינו בהם אחרת].
נפלים – כפי שנקטו הפוסקים להלכה, נפל מטמא מיום הארבעים ליצירתו, [עכ"פ כשיצא שלם, וכשלא יצא שלם, יש כמה פרטי דינים בזה], ונפלים שכיחים מאוד בבתי החולים, בחלקם הוא נעשה בכל יום, ובחלקם רק בימים מסוימים, לכן יש לברר לפני הכניסה אם באותו יום ישנם נפלים.
לצורך המחשה, אם בבית חולים מסוים, יתכן שישנם נפלים בכל יום בין השעות 8 בבוקר ל-4 אחר הצהריים, ובנוסף לכך כמות הנפטרים הממוצעת במקום הינו, כ-6 נפטרים ליום, וזמן שהיית נפטר עד לפינויו הוא כשעתיים, בהנחה שהם מפוזרים בשווה על פני כל היממה, נמצא ש- 16 שעות מתוך היממה יש טומאה בבנין, זאת מלבד אם המכון הפתולוגי וחדר המתים מחוברים לבית החולים ללא דלתות, שאז תתכן טומאה בכל שעה. בשונה מכך, בשבת קודש שאין נפלים וניתוחים באופן יזום, רמת החשש יורדת הן מבחינת הזמן, והן מבחינת אפשרויות הטומאה.
ידיעות כלליות
גם באופנים שהותרה הכניסה לכהן מפני הצורך, אם ביכולתו לברר [בצורה סבירה] לפני הכניסה אם יש טומאה בבנין, מחויב לעשות זאת.
לידה באשת כהן – אשת כהן היודעת שהוולד הוא זכר, בבית החולים שיש שם ודאי טומאת מת אסור לה ללדת, אלא אם כן יש בזה פיקוח נפש, [בדרך כלל זהו המצב, אלא אם כן ישנה ידיעה שיש שיהוי זמן בכדי להגיע למקום רחוק יותר]. אם זה בית חולים שיש בו ספק טומאה מותר, ואף אם תשהה בו כמה ימים ויתכן שיתחדשו בו כמה סיבות לטומאה. ויש מנשות כהנים שמחמת סיבה זו משתדלות שלא לדעת אם העובר בן או בת. הכניסה לאשה מעוברת שלא לצורך לידה, מותרת.
קטן בבית חולים – המכניס כהן קטן למקום טומאה עובר באיסור דאורייתא וחייב מלקות כמבואר ברמב"ם (פ"ג מאבל ה"ה). על כן כשנצרך ילד קטן לבוא לבית החולים, לפני הכניסה יכול לעוזבו עד שיכנס מעצמו, שלא מחמת המבוגר. אדם מוגבל בכיסא גלגלים יש שדנים שאולי יש עדיפות להכניסו על ידי גוי.
ליווי חולה – בכל ליווי או שהייה ליד חולה, באם אפשרי שקרובתו, או קרובו שאינו כהן יעשה זאת, ישנה חובה לכך, ולהימנע מכך שקרובו הכהן יעשה זאת. כמו כן יש להשתדל לסגור את החדר ששוהה בו, ואם יש גג בולט לבית החולים, יש לסגור גם את החלונות, שלא תתפשט הטומאה, [כשאינו גובל בבריאותם של החולים]. כמו כן יש לקצר את השהות בכל מה שאפשר.
מחובתנו להוסיף שמצוי מאוד שליווי חולה הוא נושא של פיקוח נפש, הן מבחינת העזרה לחולה עצמו נפשית ופיזית, והן מבחינת הפיקוח על הנעשה, והרבה פעמים עצם השהות ליד חולה משפיעה על רמת הטיפול . בכל מקרה שכזה ההוראות שנכתבו לעיל אינן תקפות.
גם בבתי החולים שנעשו בהם תיקונים לכהנים, החכם עיניו בראשו להבין שתתכנה תקלות, ואין המקום מיועד לכהנים, רק במקום הצורך, גם אם על פי דין אין איסור להיכנס.
המציאות בשטח מוכיחה, שככל שהדרישה מצד הציבור לתת מענה לטהרת כהנים גדלה, כך יש סיכוי גדול יותר לתיקון בתי חולים והנגשתם לציבור הכהנים, ולכן חשובה מאד התאגדותם של הכהנים תחת גוף גדול ומשפיע, ועל כן יש להירשם בקו המידע 083132020 או במייל a083132020@gmail.com שע"י כך נוכל לפעול יותר. וכן ראוי שהכהנים ידברו על כך עם הרופאים ועם מתאמי קשרי הקהילה של קופות החולים ובתי החולים לאפשר קבלת טיפולים רפואיים שאינם פיקוח נפש במרפאות ללא חשש טומאת כהנים.
למידע על עירובי תחומים לבתי החולים, ניתן להתקשר ל"ערבתם" טל' 0722722909. על עירובי חצרות בבתי החולים, ניתן להתקשר ל"ועד העירוב השכונתי" טל' 0504142100, או לטל' 0504112831. למידע הלכתי כללי לבתי חולים, ניתן לפנות למייל . בכל בעיה ניתן להיעזר גם אצל הרב פרנקל ממשרד הבריאות בטל' 0504134020.